Bancile au castigat o batalie importanta in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, unde s-a decis, dupa cum a sfatuit FMI, ca majoritatea prevederilor din Ordonanta 50/2010 privind creditele populatiei sa se aplice doar la creditele noi.
Pierderile pe care aplicarea ordonantei la toate creditele le-ar fi creat in sistemul bancar s-ar fi ridicat la aproximativ 600 de milioane de euro, mai multe banci importante din Romania amenintand ca vor pleca din tara. Miza era atat de mare pentru banci incat si FMI a intervenit pentru "echilibrul sistemului bancar".
Desi aplicarea OUG 50/2010 si la creditele vechi parea sa aiba sprijinul tuturor partidelor, in 8 decembrie, intr-o sedinta fara cvorum, deputatul PD-L Adrian Nitu a citit un amendament in care se spunea ca prevederile nu se aplica contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ. Urmatorul pas a fost ca PD-L sa isi intareasca prezenta in Comisie cu inca patru membri.
In cele din urma, miercuri s-a votat cu 15 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri ca "prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta".
Potrivit amendamentului, actele aditionale incheiate si semnate in vederea asigurarii conformitatii contractelor de credit cu prevederile ordonantei de urgenta 50 isi produc efectele in conformitate cu termenii contractuali agreati intre parti.
De asemenea, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, c