Virusul HIV ar putea fi eliminat prin transplant de celule stem. Un american care avea leucemie şi HIV pretinde că s-a vindecat de ambele prin transplant. Sursa: AP
Un american de 40 de ani care trăieşte în Germania a intrat în atenţia medicilor din întreaga lume după ce s-a vindecat de HIV făcând un transplant cu celule stem de la un donator neînrudit.
Bărbatul, bolnav de leucemie şi infectat cu virusul HIV, a fost supus în 2007 transplantului pentru a fi tratat de leucemie. La trei ani de la intervenţie, medicii au constatat că s-a vindecat de ambele boli. Lumea medicală este circumspectă însă, suspectând că virusul a rămas "ascuns" undeva în organism şi ar putea să se manifeste din nou.
Donatorii, greu de găsit
Prin transplantul realizat în 2007, bărbatul a primit sânge de la un donator care avea şi o mutaţie genetică rară care ajută organismul în lupta împotriva HIV. Prin această mutaţie, virusul este împiedicat să intre în celulele T CD4, foarte importante pentru sistemul imunitar. Bărbatul a renunţat ulterior la tratamentul pentru HIV, fără ca acest lucru să îi readucă infecţia.
Prof. dr. Margit Şerban, şefa clinicii de Transplant Medular din Timişoara, crede că acest caz este un început promiţător pentru tratarea persoanele infectate cu HIV. Totuşi, reuşita unui astfel de transplant presupune o procedură destul de anevoioasă şi de riscantă.
"Dacă se dovedeşte că transplantul e soluţia pentru HIV, va fi foarte greu să se găsească donatori compatibili, iar costurile sunt foarte mari. Dar este o şansă care merită să fie studiată", crede medicul timişorean.
"Dispariţia virusului se confirmă peste cinci-şase ani"
Chiar dacă au trecut mai bine de trei ani de la transplant, iar bărbatul din Germania nu mai ia tratament pentru HIV, virusul lui ar putea reveni la stadiul detect