Ce-ar fi să încercaţi anul acesta să pregătiţi meniul pentru Revelion altfel decât aţi făcut-o până acum? Lăsaţi porcul – şi „cărneturile”, în general – în braţele Crăciunului şi îndreptaţi-vă atenţia către mâncăruri mai uşoare. Imaginaţi-vă, de exemplu, că vă petreceţi Anul Nou pe o insulă împădurită din mijlocul unei mări nordice… Că partenerul dvs. de viaţă tocmai s-a întors din larg cu o captură de peşte – să zicem scrumbii, sardine –, chiar şi cu ceva creveţi, ca bonus. Că în congelator aveţi puse la păstrare oareşce fructe de pădure, culese astă-vară, când natura era exuberantă şi soarele vă era prieten. N-aveţi nici porc, nici găini, nici curcani. Doar o carte veche de reţete nordice şi-alte câteva ingrediente pe care un bun prieten vi le-a trimis cu un hridroavion, ca să vă îndulcească Sărbătorile.
Poveşti
Bradul e împodobit, luminile sunt aprinse şi-n arborii care înconjoară frumoasa cabană de lemn în care locuiţi. Vântul care bate dinspre larg nu e atât de puternic ca altădată şi nu vă azvârle în obraz stropi de apă îngheţată. Miroase însă plăcut a sare şi a alge reci – afară, a lemne arse în şemineu – în casă. Şi a sosit vremea să gătiţi pentru masa de la miezul nopţii dintre ani…
De aici începând puteţi broda orice poveste, puteţi găti orice reţetă, puteţi îmbrăţişa orice vis. Chiar şi pe acela al fetiţei din „Crăiasa Zăpezilor” care s-a întâlnit cu o laponă care a urcat-o pe spinarea unui ren şi i-a scris o scrisoare pe pielea uscată a unui peşte oceanic…
Sau puteţi pur şi simplu să acceptaţi că nu sunteţi naufragiaţi pe o insulă nordică, ci doar aţi ales un meniu mai uşor pentru Sărbătorile din acest an. Şi atunci veţi găti, poate, Fidea de orez cu creveţi şi sos, Scrumbie cu legume şi sos roşu, Sardine cu legume, Tartă cu fructe de pădure...
Fidea de orez cu creveţi şi sos
Ingrediente: 500 g creveţi,