Monahul ortodox Teodor Stănescu, de la mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, a vorbit miercuri la Oradea despre „Calvarul Aiudului" și martirajul ortodox în temnițele comuniste. Monahul a spus că Tokes Laszlo a fost doar un instrument al puterilor internaționale și că nu a pornit mișcarea de la Timișoara din dragoste de neam.
Cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la căderea comunismului, monahul ortodox Teodor Stănescu le-a vorbit orădenilor despre jertfele celor care au suferit în închisori, din cauza religiei. Conferința a fost organizată de către asociația ASTRADROM, cu tema „Calvarul Aiudului". Studentul Marius Babau, unul dintre organizatori, le-a amintit orădenilor că primele mișcări de protest, care au culminat cu mitingul de la 22 decembrie 1989 din București, au început la data de 17 decembrie, la Timișoara. Referitor la acele zile, monahul Teodor, fost deținut politic, a spus că „mișcarea pornită de Tokes la Timișoara nu a fost din dragoste față de neam ci așa a fost plănuit de alții. El a fost doar un instrument în toată această schimbare politică. Adevărații martiri au fost cei din închisori, cei care au murit pentru neam și nu cei ce au jucat interesele altor puteri internaționale".
La 21 de ani de la căderea comunismului, Tokes Laszlo așteaptă încă legitimația de revoluționar
Închisoarea de la Aiud, pentru exterminarea opozanților comunismului
În continuare monahul Teodor (foto) a vorbit despre monumentul ridicat la Aiud în amintirea acestor martiri, în care se află și încăperea cu sfintele moaște ale martirilor care au murit acolo. Acesta a povestit despre suferințele, torturile, căderile și ridicările celor întemnițați, felul în care aceștia s-au luptat pentru a-și menține sufletul aproape de Dumnezeu, cu toate piedicile anchetatorilor și ale torționarilor care încercau să le „scoată din cap" credința în Dumnezeu și drago