Fostul premier liberal explică, într-un interviu de ce a renunţat în vara lui 2005 la alegerile anticipate, informează Realitatea.net.
„Hai să recapitulăm contextul. Eram plecat la Bruxelles şi era o perioadă în care întâmpinam mari obstacole din partea opoziţiei. Nu aveam o majoritate suficient de largă în Parlament care să ne permită să trecem pachetele de reformă legislativă în domeniul justiţiei în perspectiva aderării. M-am întors de la Bruxelles şi văzând ce se întâmplă, am acceptat ca, în asemenea situaţie, să mergem pe varianta alegerilor anticipate. Am vorbit atunci despre alegeri ca despre o necesitate şi ca despre un fapt pe care îl consideram necesar. Nu îmi amintesc dacă am avut această discuţie, dar îţi spun ce credeam eu. Ştiu însă că şi Băsescu şi-ar fi dorit alegeri anticipate", spune Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu.
„PNL ar fi fost de acord bazându-ne pe succesul pe care l-am avut la finele anului 2004 şi a încrederii pe care în mod normal orice partid care câştiga alegerile merita să o majoreze. Sondajele arătau că suntem într-o creştere faţă de alegerile din 2004, iar alegerile anticipate ar fi avut teoretic posibilitatea de a ne da o majoritate şi mai solidă în Parlament. Exista însă un element care trebuie menţionat. În acea perioadă, ne confruntam cu primele inundaţii serioase pe care trebuia să le gestionăm cu mijloace destul de precare. Nu aveam echipamente, dotări, sisteme de atenţionare, proceduri care să fie folosite în asemenea situaţii de autorităţile locale. Deşi inundaţiile nu au fost atât de devastatoare în planul pierderilor de vieţi umane, au avut un impact destul de mare, lucru care m-a obligat să mă concentrez, în mod obligatoriu, pe gestionarea acestei situaţii", adaugă acesta.
Iar inundaţiile nu ar fi fost singurul motiv: „A fost şi un alt element, respectiv o întâlnire de evaluare cu colegii din co