Republica Moldova Renumărarea voturilor nu a adus nicio schimbare în rezultatele alegerilor. Premierul Vlad Filat a apreciat, ieri, la Bruxelles, că va fi formată o coaliţie proeuropeană până la 28 decembrie, când va fi convocat noul Parlament.
Renumărarea voturilor cerută de comunişti nu a adus schimbări în rezultatele obţinute de partidele politice la alegerile anticipate din 28 noiembrie din Republica Moldova.
„Nu se observă mari schimbări. Diferenţele sunt de ordinul a câteva sute de voturi", a declarat Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale. Nici numărul de mandate distribuite fiecărui partid nu s-a schimbat. Astfel, comuniştii au rămas cu 43 de mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 32 de mandate, Partidul Democrat - 15 mandate şi Partidul Liberal - 12 mandate.
Citiţi şi:
Premierul moldovean Vlad Filat pleacă la Bruxelles
Datele verificării rezultatelor alegerilor urmează să fie anunţate astă-seară sau mâine dimineaţă, după ce la CEC vor sosi toate procesele verbale în original.
„Procedura a fost profanată"
Renumărarea cerută de comunişti şi satisfăcută de Curtea Constituţională a costat statul aproape un milion de dolari. Pe parcursul unei zile, membrii birourilor electorale au recalculat buletinele din sacii sigilaţi.
În ziua renumărării voturilor, Partidul Comuniştilor a declarat că „procedura a fost profanată" de autorităţile electorale. „CEC este complice la fraudele în masă deoarece nu ne-a permis accesul la listele electorale", a acuzat deputatul comunist Grigore Petrenco.
Secretatul CEC a menţionat că fotografierea, copierea sau transcrierea listelor electorale, aşa cum au pretins comuniştii, este interzisă de legislaţia în vigoare.
Intervenţia de la Bruxelles a premierului moldovean a fost una aşteptată şi a făcut sală plină, în condiţile