Romania si-a schimbat imaginea de "student mediocru" dupa ce Guvernul a infruntat motiuni de cenzura si proteste pentru a respecta cerintele Fondului Monetar International de a reduce cheltuielile si de a face disponibilizari, afirma Jeffrey Franks.
Seful misiunii FMI la Bucuresti a declarat intr-un interviu pentru Bloomberg ca actualul acord se va incheia in luna aprilie, asa ca Romania poate incheia un acord de tip precautionary.
"Romania avea o reputatie de student destul de mediocru in ceea ce priveste finalizarea reformelor, iar acest program a schimbat aceasta imagine", a declarat Jeffrey Franks, adaugand ca Romania este vazuta acum ca o tara ce a depus un efort urias pentru a finaliza o serie de reforme foarte dificile, dar necesare.
Boardul FMI urmeaza sa se intalneasca la inceputul lunii ianuarie pentru a observa progresul facut de Romania, iar delegatia Fondului se va intoarce in tara noastra pentru a negocia un nou acord care va intra in vigoare in luna aprilie.
Conditii noi in viitorul acord
Jreffrey Franks a precizat ca noul acord va include noi conditii privind reformele structurale din domeniul muncii, infrastructura si investitiile.
"Este foarte clar ca statul nu a fost restructurat complet. Sunt zone in care economia Romaniei inca trebuie sa se reformeze pentru a deveni flexibila si productiva asa cum ar trebui sa fie", a adaugat seful misiunii FMI in Romania pentru Bloomberg.
In ceea ce priveste criza datoriilor suverane care a lovit Europa, oficialul FMI a precizat ca tarile din Europa de Est, inclusiv Romania, nu au fost afectate, dar exista temeri ca zona ar putea fi lovita de efectul de contagiune.
"Ne uitam mereu la posibilele efecte de contagiune. Pana acum, tarile din estul Europei au fost putin afectate de dificultatile altor tari din Uniunea Europ