Pe piaţa românească se manifestă o tendinţă de creştere a cererilor de despăgubire pentru daune morale şi vătămări corporale rezultate în urma accidentelor auto, ceea ce pune presiune pe creşterea tarifelor poliţelor de răspundere civilă auto, spune Rangam Bir, directorul general al Allianz-Ţiriac, a doua companie din piaţa asigurărilor după volumul primelor brute subscrise.
"Am înregistrat mai multe cereri anul acesta, dar nu am plătit încă nicio daună pentru că dosarele se află încă în instanţă. Cea mai mare daună solicitată este de 10 mil. lei, cererea venind din partea rudelor unei persoane care a decedat în urma unui accident rutier", a spus Bir. Alte societăţi au plătit însă deja despăgubiri de zeci sau chiar sute de mii de euro pentru daune morale şi vătămări corporale rezultate în urma accidentelor rutiere. De exemplu, Omniasig a plătit anul acesta o despăgubire de 1,34 mil. lei (circa 330.000 de euro).
Numărul cererilor de despăgubire şi valoarea plăţilor efectuate pentru vătămări corporale se află încă la un nivel redus în România comparativ cu pieţele dezvoltate din Europa de Vest, dar ritmul de creştere al acestora începe să se simtă în rezervele de daună constituite de asigurători.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a majorat limitele de despăgubire pentru vătămări corporale în ultimii ani pentru a alinia piaţa locală la standardele europene. Astfel, pentru anul acesta limita de despăgubire a fost stabilită la 2,5 mil. euro, urmând ca în 2012 să ajungă la 5 mil. euro.
Pe piaţa românească se manifestă o tendinţă de creştere a cererilor de despăgubire pentru daune morale şi vătămări corporale rezultate în urma accidentelor auto, ceea ce pune presiune pe creşterea tarifelor poliţelor de răspundere civilă auto, spune Rangam Bir, directorul general al Allianz-Ţiriac, a doua companie din piaţa asigurărilor după volumul primel