România nu mai este considerată "un elev mediocru" de către Fondul Monetar Internaţional. Totuşi, din perspectiva încheierii unui nou acord, România va trebui să ia noi măsuri reformiste. Acestea sunt mesajele principale ale interviului acordat cunoscutei agenţii de presă Bloomberg de către şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
"România avea o reputaţie de a fi un elev destul de mediocru în privinţa finalizării reformelor, iar acest program a schimbat această imagine. Este văzută acum ca o ţară care a făcut eforturi enorme, în pofida unei situaţii dificile, pentru a încheia reforme dificile, dar necesare", a declarat oficialul FMI.
El a salutat faptul că în ciuda moţiunilor de cenzură şi a protestelor de stradă, Guvernul nu a dat înapoi şi a reuşit să menţină deficitul bugetar în ţintele stabilite.
În aceste condiţii, sunt şanse ca următoarea tranşă din acord să fie eliberată la începutul anului viitor, poate cu o întârziere de o săptămână-două, în funcţie de calendarul intrării în vigoare a legii salarizării şi a legii bugetului de stat, ceea ce nu ar fi grav.
Cât despre un nou acord de tip preventiv, aceasta ar putea fi încheiat la expirarea acordului actual, în aprilie. Totuşi, şeful misiunii FMI în România spune că un nou acord va presupune noi condiţii. "Este clar că statul nu a fost complet restructurat. Există sectoare ale econmiei, pe care România trebuie încă să le reformeze, pentru a atinge nivelul de flexibilitate şi productivitate de care are nevoie", a spus Franks, în interviul acordat Bloomberg.
Oficialul FMI a sugerat doar direcţia următoarelor reforme : acestea vor privi, spune el, forţa de muncă, infrastructura şi investiţiile.
România nu mai este considerată "un elev mediocru" de către Fondul Monetar Internaţional. Totuşi, din perspectiva încheierii unui nou acord, România va trebui să ia noi măsuri