Teodor Ancuţa, preşedintele şi fondatorul Bursei din Sibiu (Sibex), şi-a păstrat locul în Consiliul de Administraţie (CA), în urma Adunării Generale a Acţionarilor derulată ieri, în timp ce SIF-urile au reuşit să-şi impună doi reprezentanţi în consiliu, Gabriel Filimon (SIF Muntenia) şi Dan Simionescu (SIF Transilvania), crescându-şi astfel puternic influenţa.
Consiliul a fost completat de Anton Ionescu, preşedintele Broker Cluj, şi de Bogdan Cosmin Ivan, directorul general al HTI Valori Mobiliare, care au fost reprezentanţi şi în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Formaţiunea reprezentată de Cristian Sima, preşedintele casei de brokeraj WBS România şi care deţine peste 11,5% din acţiunile Sibex, nu a reuşit să-şi impună niciun reprezentant în conducerea operatorului de piaţă, deşi pornise cu intenţia de a-l schimba din funcţie chiar pe Teodor Ancuţa, cu intenţia de a aduce în locul său un bancher de investiţii elveţian, Dario Colombo. Sima este susţinut de firma de brokeraj Delta Valori Mobiliare, care deţine circa 5% din Sibex şi care se opune unei eventuale fuziuni cu BVB, şi de firma italiană Codognotto di Codognotto Gianfranco&C, care are circa 4% din Sibex.
De cealaltă parte, Ancuţa deţine în nume propriu mai puţin de 1% din acţiunile Sibex, potrivit raportărilor anterioare listării acţiunilor, însă are prin statut 5% din drepturile de vot. HTI era la începutul anului cel mai mare acţionar al Sibex, cu 8%, în timp ce Broker mai deţine în prezent circa 3,5%, faţă de 6,6% la începutul anului. HTI şi Broker sunt susţinute şi de alţi acţionari puternici ai Sibex, precum Prime Transaction, Estinvest şi IFB Finwest, cu care fac echipă şi în conducerea Bursei de Valori Bucureşti.
SIF-urile au cumpărat pachete semnificative de acţiuni din piaţă în ultimul an, ajungând printre cei mai influenţi acţionari ai operatoru