Administraţia Obama a depus plângere pentru prima oară, miercuri, împotriva BP, pentru stabilirea responsabilităţii civile a grupului petrolier în explozia unei platforme petroliere ce a provocat cea mai gravă maree neagră din istoria SUA şi pentru a o despăgubi cu miliarde de dolari, relatează AFP, citat de Mediafax.
Plângerea, depusă la tribunalul federal din New Orleans (Louisiana), menţionează pagube valorând "mult peste 75 de milioane de dolari", legate de mareea neagră din Golful Mexic, în urma exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de BP, la 20 aprilie.
Această sumă s-ar putea ridica în final la mai multe miliarde de dolari.
De la Londra, compania BP s-a declarat pregătită să coopereze cu Statele Unite.
"BP va răspunde în timp util la acuzaţiile administraţiei (americane) şi îşi va continua cooperarea în toate anchetele conduse de administraţie şi în solicitările sale de informare", afirmă grupul, într-un comunicat.
Administraţia americană doreşte stabilirea responsabilităţii civile a BP şi a altor opt societăţi implicate, printre care deţinătoarea platformei Transocean, în această catastrofă soldată cu 11 victime.
"Statele Unite apreciază că a avut loc o încălcare a regulilor de securitate, în special pentru că nu au fost luate măsurile de precauţie necesare pentru securizarea puţului înainte de explozie", a explicat, în timpul unei conferinţe de presă, secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.
El a citat lacune în "controlul operaţiunilor de supraveghere şi mentenanţă a puţului", "absenţa operaţiunilor de mentenanţă a echipamentelor şi instrumentelor celor mai performante disponibile şi indispensabile pentru protejarea angajaţilor, platformei, resurselor naturale şi mediului".
"Totalitatea pagubelor cauzate de mareea neagră (...) nu este cunoscută şi ar putea să nu fie cunoscută decât peste