Organizaţia Internaţională a Muncii a dat publicităţii un raport despre creşterea salarială în lume, din ultimii zece ani. Potrivit raportului, salariile au crescut în mod spectaculos în ţările emergente din Asia. Deşi în marile ţări industrializate, salariile un stagnat în ultimul deceniu, acestea nu vor fi egalate prea curând.
La nivel global, din 2000 încoace, salariile au crescut cu 25%. Cel mai mult au crescut în Asia, cu 109%. În aceeaşi perioadă, în ţările industrializate, acestea s-au mărit cu numai 5%. În plus, de doi ani de zile, ca urmare a crizei, salariaţilor din statele dezvoltate li s-au diminuat remuneraţiile. De exemplu, salariile irlandeze din sectorul public au fost tăiate cu 15% anul acesta.
Nici salariaţii din sectorul privat nu au scăpat de reduceri ale veniturilor. În Statele Unite, salariaţii au fost puşi să aleagă între tăierea salariilor, reducerea avantajelor sociale sau pur şi simplu păstrarea locului de muncă.
Peste Ocean, salariile noilor angajaţi au fost tăiate anul acesta cu 25%. Într-o altă economie importantă a lumii, Japonia, salariile au pierdut în medie 2% anul acesta.
Europa centrala şi orientală face o figură bună : în ultimul deceniu, salariile s-au triplat. Totuşi, cea mai mare parte a ţărilor din această regiune a înregistrat reduceri severe ale remuneraţiilor, excepţie făcând Polonia, unde în 2008, salariile au crescut cu peste 5% în medie şi chiar în 2009 cu aproximativ 3%.
În Ungaria, salariile nu au fost reduse, dar ele au pierdut din valoare, pe fondul creşterii inflaţiei.
Totuşi, inegalităţile salariale între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare rămân importante şi ţin nu numai de nivelul salariilor, ci şi de raportul dintre salariul câştigat, ziua de lucru şi condiţiile de lucru. Potrivit studiului, este nevoie de încă 40 de ani ca salariile din China să fie echivale