Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, face referire în termeni duri, într-un editorial, la problemele din justiţie, respectiv deprofesionalizarea, lipsa de integritate, corupţia şi recomandă CSM reţinere cu privire la anumite decizii, printre care şi numirile la ICCJ.
"Cert este că Raportul Comisiei Europene din 20 iulie 2010 a subliniat importanţa de a se realiza în CSM o «tranziţie uşoară şi corectă din punct de vedere legal, respectând cerinţele legii privind eligibilitatea candidaţilor». În final, validarea de astăzi din Senatul României şi rezultatul contestaţiilor în Justiţie vor stabili formal dacă s-a respectat legea în cazul candidaturilor. Până atunci, actualul CSM arată că înţelege să «asigure o tranziţie liniştită» a atribuţiilor şi puterii către noul CSM, planificând pe ordinea de zi a Plenului noi interviuri pentru ÎCCJ. Motivaţia invocată neoficial (nu putem lăsa ÎCCJ să sufere în continuare) înseamnă o punere în cauză a propriei performanţe în trecutul apropiat. În context, este relevant faptul că cinci dintre membrii nou aleşi în CSM au solicitat expres renunţarea la aceste numiri, pentru că ţin de exercitarea puterilor în cadrul puterii judecătoreşti", scrie Cătălin Predoiu în editorialul intitulat "Către o nouă arhitectură instituţională?", prezentat într-un newsletter transmis de Ministerul Justiţiei.
Predoiu susţine că, deşi Ministerul Justiţiei a solicitat membrilor CSM reţinere la finalul mandatului şi observarea recomandărilor raportului de ţară privind tranziţia puterilor, răspunsul actualului CSM pentru membrii nou aleşi, pentru Ministerul Justiţiei şi implicit pentru Comisia Europeană a fost, "din păcate, dezamăgitor".
"CSM a ales să transmită un mesaj de genul «nu ne pasă», adoptând un comportament demn de un adevărat for politic, prin tentativa de «ocupare a poziţiilor pe teren», atât în cadrul ÎCCJ, cât şi, din câte s