Liderii Partidului Popular European (PPE) au invitat ieri reprezentanţii din ţările UE îngrijorate pe tema Schengen să viziteze şi să evalueze Bulgaria şi România. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut Partidului Popular European sprijin pentru admiterea ţării sale şi a României la Schengen în martie 2011.
Liderul popularilor europeni (cea mai numeroasă grupare politică din Parlamentul European), Wilfried Martens, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul Europa", după întâlnirea cu şefii de stat şi de Guvern, că PPE a decis formarea unui grup care să se ocupe de „reţinerile unor ţări" cu privire la aderarea la Schengen a României şi a Bulgariei.
Citiţi şi:
Franţa şi neîncrederea de la graniţa de est: Ofensivă a diplomaţiei române pe tema Schengen
„Din acest grup vor face parte miniştri ai României, Bulgariei alături de cei ai Franţei, Germaniei, Suediei, Olandei, adică ţările care au exprimat reţineri. Va fi condus de unul dintre vicepreşedinţii PPE", a declarat Martens. Liderii PPE s-au întâlnit ieri, înaintea Consiliului European, care a început ieri-seară, şi au dezbătut subiectele de pe agenda întâlnirii liderilor celor 27 de ţări membre.
Borisov: „Am primit sprijinul aşteptat"
Problema susţinerii politice pe tema Schengen a fost ridicată de premierul bulgar Boiko Borisov, mai ales că voci importante din PPE, la nivel de vicepreşedinţi şi lideri de grup, au exprimat public reţinerea faţă de acceptarea celor două ţări estice în zona Schengen. Borisov a anunţat de la Sofia, înaintea întâlnirilor de la Bruxelles, că va cere sprijin pentru admiterea Bulgariei în zona Schengen fără alte clauze suplimentare.
Potrivit presei bulgare, Borisov ar fi vrut să pună mai multe întrebări şi să explice Franţei cum stau lucrurile la Sofia atât în privinţa ţiganilor, cât şi a securităţii graniţelor, în special lui N