Piaţa locală de advertising, deşi puternic concurenţială nu este încă suficient de matură pentru a face faţă şocurilor ce ar putea veni din interior sau din exterior, un exemplu fiind chiar criza financiară ce s-a transformat într-o criză economică şi care a şters aproape 45% din valoarea pieţei, estimată în acest an la circa 300 mil. euro, atât prin reducerea numărului de clienţi, cât mai ales prin scăderea preţurilor.
"Rezultatele sunt că piaţa s-a micşorat dramatic. Cum am mai spus-o, strategia adoptată de mulţi la începutul crizei, de a nu lua în considerare o strategie pe termen mai lung, a condus la o bătălie pe o felie din ce în ce mai mică, pentru că nu am fost atenţi la semnalele pieţei. Ne-am lăsat manipulaţi şi nu am avut grijă de «tort» să rămână mare", explică Carmen Tănăsie, cea care se află la conducerea grupului media Omnicom Media Group (OMG) de circa trei ani şi jumătate, care însă lucrează în marketing şi comunicare de 18 ani.
Ea adaugă faptul că în această perioadă dificilă şi din punct de vedere economic - economia şi consumul scăzând timp de şapte trimestre - s-a produs o busculadă de pitchuri şi preţuri care, pe fondul lipsei totale de transparenţă şi flexibilitate, au plasat, de exemplu, agenţiile în situaţia unei ambuscade continue. Agenţiile "se bat" pe clienţi, care caută cel mai bun preţ.
"Cred, mai degrabă, că mai este loc de reaşezare pe piaţă. Încă nu cred că am atins un optimum de structurare şi diferenţiere, care să ne permită să spunem că suntem pregătiţi pentru orice şoc am primi. Ca dovadă stau ultimii 2 ani de criză, care ne-au prins total nepregătiţi", spune cea care conduce de peste trei ani grupul Omnicom, ce include OMD şi PHD, două agenţii de media full-service şi integrează trei platforme de lucru - digital, comunicare prin conţinut (FUSE) şi agent de negociere (OPera).
Despre piaţa de publici