În urma prelungirii crizei economice, liderii europeni adoptă joi seară, la Bruxelles, introducerea în Tratatul comunitar a unui mecanism permanent de gestiune de criză. Tratatul european va suferi modificări limitate, astfel încât acest mecanism permanent, care devine operaţional la jumătatea anului 2013 să fie înscris în legea comunitară.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Mecanismul acesta destinat ajutării economiilor fragile ar putea fi dotat cu un fond mai mare de 750 de miliarde de euro, cât deţine actualul mecanism temporar.
Acordul de principiu al liderilor europeni este unul sumar, iar modalităţile lui de aplicare vor fi decise în primăvară de miniştrii de Finanţe ai UE.
Liderii europeni vor modifica joi seară şi articolul din Tratat, care menţionează că un stat membru al zonei euro nu poate ajuta un altul aflat în dificultăţi economice.
De acum, într-ajutorarea va fi posibilă, pentru a se evita situaţii dificile precum cea de la începutul anului, când UE a făcut apel la FMI şi alte organisme externe, pentru a ajuta Grecia.
Germania, care s-a opus iarna trecută venirii în ajutorul Greciei spune însă şi acum că această modalitate trebuie să fie de ultim recurs.
Deşi nu se află oficial pe agenda reuniunii şefilor de state, se va discuta şi subiectul emiterii de obligaţiuni europene pe piaţă, astfel încât un mesaj de încredere să fie transmis pieţelor financiare.
Ideea aparţine preşedintelui Euro-grupului, Jean-Claude Jucker, dar ea a fost respinsă până acum de Germania. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
În urma prelungirii crizei economice, liderii europeni adoptă joi seară, la Bruxelles, introducerea în Tratatul comunitar a unui mecanism permanent de gestiune de criză. Tratatul european va suferi modificări limitate, astfel încât acest mecanism permanent, care devine operaţional la jumă