Nouă executivi din principalele bănci din lume se întâlnesc o dată pe lună pentru a asigura dominaţia acestor instituţii. Societatea elitistă de pe Wall Street controlează piaţa derivatelor, una dintre cele mai profitabile şi, totodată, controversate arii financiare.
În cea de-a treia miercuri a fiecărei luni, în centrul Manhattanului se întruneşte o comisie secretă, ai cărei membri sunt executivi ai celor mai mari bănci din lume. Întâlnirile au un singur scop: asigurarea supremaţiei respectivelor instituţii bancare pe piaţa derivatelor, o afacere care valorează mii de miliarde de dolari, informează „The New York Times".
EI STABILESC PREŢURILE
Deciziile luate de această societate elitistă afectează preţurile finale ale bunurilor precum ţiţeiul sau cerealele. Derivatele sunt instrumente folosite de bănci pentru a evita riscul. Pe Wall Street, aceste operaţiuni sunt foarte importante.
Citiţi şi:
Băncile europene au luat banii americanilor
Valoarea tranzacţiilor şi profiturile rezultate în urma acestora sunt greu de determinat, însă surse din interior, citate de publicaţia americană, susţin că instituţiile bancare obţin anual profituri de miliarde de dolari din aceste operaţiuni. Suma ar fi cu siguranţă mai mică dacă ar exista mai multă transparenţă şi competitivitate pe această piaţa, arată cotidianul. Însă tocmai pe lipsa de transparenţă şi pe numărul restrâns de membri se bazează această societate pentru a-şi menţine supremaţia.
CU CÂT MAI PUŢINI, CU ATÂT MAI BINE
Bănci mari, precum Bank of New York Mellon, au încercat să intre în grup, însă au fost refuzate. Practic, în tranzacţiile cu derivate, băncile joacă rolul intermediarului. Ele pun în legătură un investitor care vrea să cumpere derivate cu o companie care le vinde. Cele două părţi nu sunt niciodată puse în contact.
Mai mult, banca îl