Lumea îi ştie drept Maria, Mirabela, Veronica, Pistruiatul. Filmul le-a deschis o uşă, dar nu toţi au trecut dincolo de ea. Presa vremii îi numea copii-minune. Unii dintre ei sunt nume cunoscute în teatru sau film. Alţii s-au pierdut în anonimat mergând pe alte căi decât cele aflate în luminile rampei.
„Maria Mirabela doi crini cu ochi de poveşti/ Sub cerul ca umbrela/ Alături de prieteni/ Ce bine e să trăieşti". Versurile melodiei cântate de Mihai Constantinescu sunt un paşaport valabil pentru orice vârstă spre copilărie:
„Maria Mirabela", filmul regizat de Ion Popescu Gopo, a lansat în urmă cu 30 de ani două micuţe vedete: Gilda Manolescu (interpreta Mariei, fetiţa cea bună) şi Medeea Marinescu (interpreta Mirabelei, fetiţa rea). Filmul şi personajele sale au rămas repere pentru cinematografia românească. Medeea Marinescu, astăzi în vârstă de 36 de ani, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti, este, pentru publicul nostalgic, tot Mirabela.
„Startul spre ceea ce urma să fac a fost dat de acest rol. A fost o întâmplare să iau castingul, să-l cunosc pe Ion Popescu Gopo. O întâmplare fericită a fost şi ca filmul să fie iubit de public şi să dăinuie 30 de ani. Toate acestea mi-au asigurat un capital uriaş: simpatia publicului. La facultate înţelegi că actoria este o profesie, că trebuie să te şlefuieşti şi că acel capital nu este suficient. Devii responsabil şi dator", povesteşte Medeea despre ce a însemnat Mirabela pentru cariera ei.
„Fetiţa cea rea" a murit
Colega ei de filmări, Gilda Manolescu, „fetiţa cea bună", a avut altă soartă. A plecat în Germania cu mama ei, care s-a recăsătorit acolo. „Am încercat să iau legătura cu ea însă nu am reuşit. Gilda a murit în urmă cu an. Am aflat după ce am primit un telefon de la cineva care era prieten cu mama ei. Am fost şocată", adaugă Medeea acest amănunt trist. Lulu Mihăescu,