Liderii tuturor statelor membre UE se pun astăzi la masa de discuţii din Bruxelles pentru a crea un sistem "permanent", dar "strict condiţionat" de salvare a situaţiei financiare din zona euro.
Un astfel de mecanism presupune modificarea tratatului de la Lisabona, ceea ce însemnă că toate ţările UE trebuie să fie de acord.
Rolul Fondului Monetar Internaţional, importanţa sectorului privat şi condiţiile "foarte stricte" în care "mecanismul de salvare" se va putea aplica vor fi cele mai importante subiecte ale Summitului european care va dura două zile începând de astăzi, în Bruxelles.
Păreri împărţite
Discuţiile legate de instabilitatea monedei euro şi dezacordul statelor membre în găsirea unei soluţii comune ar putea întârzia luarea unei decizii.
Germania vrea ca noul mecanism de salvare financiară să fie folosit numai ca o ultimă soluţie pentru a preveni destabilizarea monedei euro şi nu ca un mod de rezolvare a problemelor economice din fiecare stat membru.
Experţii cred că o ractificare drastică a tratatului de la Lisabona, implementat de abia anul trecut, ar putea însemna noi referendumuri în ţări precum Irlanda, Danemarca şi Marea Britanie şi ar întârzia adoptarea mecanismului de salvare financiară.
Parteneri strategici şi noi membri
În a doua zi a summitului european, vineri, 17 decembrie, Catherine Ashton, şefa Serviciului Diplomatic European, care a fost creat anul trecut, va prezenta în faţa tuturor preşedinţilor sau şefilor de guvern europeni un raport în legătură cu noii parteneri strategici ai UE, respectiv Rusia, Statele Unite şi China.
Tot mâine, liderii europeni, împreună cu toţi şefii de stat ai ţărilor membre, vor decide dacă acceptă statutul de ţară candidată a Republicii Muntenegru.