- Diverse - nr. 693 / 16 Decembrie, 2010 Specialistii epidemiologi, din cadrul Ministerului Sanatatii, recomanda populatiei sa consume carne de porc numai examinata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazinele specializate. Consumul moderat de alimente si alcool, in special in aceasta perioada a sarbatorilor, poate preveni riscul declansarii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului, in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitatea. Specialistii spun ca organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau carnati, caltabos, slanina, toba, aceste preparate trebuind consumate cu moderatie si, in niciun caz, la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar. Se recomanda, totodata, o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, de-oarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis. Alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 de grame de paine integrala), legume (minimum 300 de grame), fructe (minimum 450 de grame), lapte si derivate (500 de mililitri de lapte sau de iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 litri pe zi (apa si ceaiuri din plante, neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj. Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute trebuie sa pastreze continuu legatura cu medicii curanti, pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilact