Dispoziţia Europei de a primi instrucţiuni de la alte puteri mondiale este "jalnică" şi "patetică", a declarat ambasadorul chinez la Bruxelles, referindu-se la un demers al Washingtonului privind menţinerea embargoului UE asupra armelor impus Chinei, citat de Mediafax.
Ambasadorul Song Zhe se referea la o telegramă diplomatică americană, potrivit căreia Washingtonul a făcut demersuri, anul acesta, după ce preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene (UE) a sugerat că blocul ar trebui să ridice embargoul asupra armelor impus Chinei. "Aceasta este o cerere de trecere la acţiune pentru toate ambasadele (americane) în ţările UE, care să reitereze poziţia noastră, potrivit căreia UE trebuie să menţină embargoul asupra armelor impus Chinei", se arată în această telegramă, trimisă la 17 februarie 2010 şi semnată "Clinton", secretarul de Stat american.
Într-o altă telegramă trimisă cu două săptămâni înainte, un oficial european afirma că o ridicare a embargoului ar fi benefică pentru relaţiile între China şi Uniune, dar este improbabilă din cauza "consecinţelor" negative dinspre Washington.
"China şi UE sunt acum parteneri strategici, iar menţinerea embargoului nu are sens. Eu cred că este jalnic şi patetic că Europa nu poate să ia hotărâri singură, fără să fie influenţată de alte puteri", a declarat Song miercuri, pentru un mic grup de jurnalişti. El a adăugat că modul "servil" în care UE se comportă lasă să se creadă că este slabă.
UE a oprit vânzarea de arme către Beijing în urma reprimării violente a protestelor din Piaţa Tiananmen, în 1989. O iniţiativă de ridicare a embargoului, în 2004-2005, a eşuat, din cauza opoziţiei considerabile a statelor membre, în pofida susţinerii acesteia, la vremea respectivă, de Franţa şi Germania. Unul dintre motivele oferite Europei, de secretarul de Stat Hillary Clinton, pentru a nu ridica embargoul este tratamentul