Deputatul minorităţii germane în Parlamentul României, Ovidiu Ganţ, a vorbit într-un interviu acordat "adevarul.ro" despre drepturile acordate minorităţilor naţionale în noul proiect de lege a Educaţiei şi despre situaţia etnicilor germani din România.
Ovidiu Ganţ a spus că e mult mai uşor să vorbeşti limba română la Timişoara decât în Secuime şi a redus disputa privind manualele speciale destinate minorităţilor la o singură întrebare: «Ce e mai important, elevul să cunoască bine Istoria României şi Geografia României, chiar învăţând în limba maternă, sau să nu o cunoască deloc?»
Nemţii care vin acasă: patroni sau rromi
Liceu european la Timişoara: Copiii maghiari sunt duşi la cursuri cu autobuzele şcolii
Spaima minorităţilor: dispariţia învăţământului în limba maternă
Ovidiu Victor Ganţ s-a născut în oraşul Deta, judeţul Timiş, la 18 august 1966. După ce a absolvit în 1989 Universitatea de Vest Timişoara, specializarea matematică, a fost profesor (1992-1998) la liceul cu predare în limba germană "Nikolaus Lenau" din Timişoara. În 1998 devine directorul liceului până în 2001, când este numit subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României. În 2004 devine deputat în Parlamentul României din partea Forumului Democrat al Germanilor din Banat (FDGR) şi în 2008 câştigă un nou mandat. În 2005-2006 a fost observator la Parlamentul European, făcând parte din prima echipă politică românească la Bruxelles. Are patru decoraţii, este căsătorit şi are doi copii.
adevărul.ro: Domnule Ovidiu Ganţ, de ce este atât de importantă pentru etnicii germani educaţia în limba maternă?
Ovidiu Ganţ: Pentru minoritatea germană, subiectul învăţământului în limba maternă este subiectul fundamental. De aici porneşte orice discuţie şi acest subiect prevalează ca importanţă faţă de orice altceva. Pentru c