Mai mulţi şefi de întreprinderi din domeniul industriei uşoare susţin că se confruntă cu un deficit acut de personal. Cei peste 80 de mii de şomeri moldoveni fie refuză oferta, fie nu reuşesc să ţină pasul cu ritmul de muncă din fabricile private. Astfel, mulţi afacerişti pierd contracte importante.
Întreprinderile din domeniul industriei uşoare asigură în prezent mai mult de o pătrime din exporturile de mărfuri din Republica Moldova, depăşind la acest capitol industria vinurilor. Acestea însă se confruntă cu o acută criză de cadre. Potrivit datelor Patronatului din industria uşoară, întreprinderile au nevoie de cel puţin 15.000 de muncitori.
Fiodor Iacovlenco, directorul general al fabricii „Zorile", unul dintre cei mai mari producători de încălţăminte din Republica Moldova, spune că la ora actuală ar avea nevoie de cel puţin 500 de muncitori pentru a face faţă comenzilor venite de la diverse companii. „Unii politicieni au promis în campania electorală că vor crea locuri de muncă. Întreprinderea noastră oferă aceste locuri de muncă, dar ne confruntăm cu problema că nu există doritori de a lucra", spune Iacovlenko.
„ANALFABEŢI" PROFESIONAL
Potrivit managerului, pe lângă faptul că e dificil de găsit muncitori calificaţi, mulţi moldoveni nu doresc să lucreze pentru salariile de trei-patru şi chiar cinci mii lei pe lună, pe care sunt gata să le ofere patronii. „Toţi vor să trăiască ca în Europa, dar puţini sunt gata să muncească ca acolo", afirmă Fiodor Iacovlenco.
Pe de altă parte, Pavel Axenti, director general al fabricii „Codreanca" din Călăraşi spune că şcolile profesionale, dar şi instituţiile de învăţîmânt superior cu finanţare de la buget pregătesc mai degrabă analfabeţi din punct de vedere profesional, decât muncitori sau specialişti calificaţi. „Când vin la fabrică, noi trebuie să-i instruim din nou pe aceşti ab