Crăciunul provoacă an de an o febră comercială care a devenit subiect de analiză pentru economişti, sociologi şi chiar filozofi. Într-un articol publicat recent în cotidianul Libération un universitar francez, Peter Szendy, ajunge la concluzia că de fapt religia pe care o onorează oamenii la sfîrşitul lunii decembrie este… capitalismul.
Şi alti sociologi şi observatori ai fenomenului ajung la concluzii similare. Vechea sărbătoare creştină a fost deturnată de mult, mai întîi în Occident şi apoi şi în ţările Europei de răsărit, devenind un carnaval comercial. Nu degeaba mulţi comercianţi îşi freacă mîinile în această perioadă: luna decembrie înseamnă pentru ei peste 20 la sută din cifra de afaceri pe întregul an.
Cumpărăturile de Crăciun au devenit o obsesie, iar modul în care cumpără europenii este obiect de studiu. Agenţia France Presse ne informează, de exemplu, că anul acesta bugetul pe familie alocat Crăciunului va fi cu 4 la sută mai mic decât anul viitor, dată fiind criza. În acelaşi timp, media de 605 euro pe familie franceză este una... destul de impresionantă, dat fiind că media europeană pe familie la capitolul cheltuielilor de Crăciun se ridică la 590 de euro. Se mai ştie, de exemplu, că mulţi consumatori îşi vor fructifica acum, la sfârşit de an, punctele adunate pe cardurile de fidelitate. 22 la sută din consumatori recurg la acestea, ceea ce le aduce o sută de euro suplimentari în perioada sărbătorilor. Alţii nu ezită, pentru a face economii, să cumpere cadouri de ocazie. Există asociaţii care propun chiar reciclarea cadourilor de anul trecut, dar comercianţii nu sunt prea încântaţi când aud de asemenea practici.
Pentru ca acest carnaval comercial să poată fi cât mai complet, el începe, an de an, tot mai devreme. Marile magazine încep să se agite şi să pregătească vitrinele de Crăciun încă de la sfârşitul lunii noiembrie. Şi aproa