Populaţia continuă în mod greşit să aibă o atitudine prea deferentă în relaţia cu primarii şi celelalte autorităţi publice, neînţelegând că sunt pe poziţii de egalitate, poate chiar ar avea dreptul unei trageri la răspundere, consideră prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
"Omul se duce la primar şi crede că este secretarul general de pe vremuri. Se duce la primar cu capul plecat, ceea ce e greşit (..).
N-a realizat că nu mai e ca pe timpurile ălorlalţi, că s-au schimbat lucrurile, are libertăţi nelimitate, inclusiv cea de a fi şomer, dar nu-i mai asigură nimeni un loc de muncă şi veniturile pe viitor. Trebuie să se adreseze autorităţilor de pe o poziţie de egalitate, chiar de tragere la răspundere", a spus Georgescu în faţa studenţilor de la Univeristatea Politehnică Bucureşti.
El crede că unele persoane nu înţeleg că s-a depăşit în totalitate regimul în care "statul avea el grijă de tine" şi s-a trecut la un regim în care fiecare trebuie să aibă grijă de el.
Nu există ţări fără evaziune
În ceea ce priveşte evaziunea fiscală, Georgescu recunoaşte procentul mare vehiculat pentru România, de 30-40% din PIB, dar a amintit că nu există ţări fără evaziune, iar unele state au evaziunea "cât încă un PIB".
"Evaziune nu înseamnă doar contrabandă, înseamnă şi o măsluire a bilanţului, o exagerare a cheltuielilor, un transfer de venituri în străinătate, cum ar fi, nu un inginer, un arhitect, să zicem, care face două pagini şi zice că a făcut nu ştiu ce proiect şi ia 8 milioane pe o firmă din Cipru (...) Evaziune zero nu există, cum am învăţat eu la o bursă în SUA, aşa cum nu există ţară fără gripă şi hepatită A, dar procentul de îmbolnăvire îţi arată gradul de dezvoltare al unei ţări."
Georgescu a explicat că fenomenul favorizează de două ori evazionistul, pentru că, de regulă, cei care obţin venituri ilicite utilizează în proporţi