Deşi oficial medicii nu recunosc, tot mai multe gravide se grăbesc să nască prin cezariană, zilele acestea, pentru a evita noile reglementări în materie de concediu maternal, ce intră în vigoare de la 1 ianuarie.
Pentru a afla dacă noile reglementări privind concediul maternal au determinat creşterea numărului de cereri de operaţii prin cezariană, am pretins că soţia unuia dintre noi este însărcinată şi estimează să nască la începutul lunii ianuarie. Ea vrea însă să rămână doi ani acasă, pentru a creşte copilul, cu o indemnizaţie mărită. Am întrebat personalul medical dacă este posibil să nască până pe 31 decembrie.
Medicii şi infirmierele de la Spitalul Universitar din Bucureşti nu s-au arătat deloc surprinşi de solicitarea noastră. Ba chiar ne-au învăţat care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm pentru a respecta legea şi a nu pune în pericol sănătatea soţiei.
„Nu sunteţi primul care veniţi. Şi să vedeţi ce de cezariene o să fie acum, în decembrie!", ne-a declarat, râzând, o infirmieră. Totuşi, puţini obstreticieni se angajează într-o asemenea operaţie delicată. „Mergeţi la camera de gardă, să vedeţi dacă vă primesc. Dar e mai greu, dacă nu v-au urmărit medicii de aici", ne-a explicat o asistentă.
La Maternitatea Bucur, gravidele au constatat că programul medicilor a devenit mai încărcat. „Da, sunt mai multe care vor să facă cezariană. Sunt mereu sălile pline. Nu ştiu dacă toate sunt provocate, dar e posibil orice. Oricum, e convenabil să stai acasă şi să iei 400 de euro de la stat", a recunoscut o tânără.
Cezariana la cerere nu se decontează
Pe de altă parte, managerul medical al Spitalului Clinic de Obstretică „Filantropia" din Capitală, dr. Stelian Pană, ne-a declarat că nu cunoaşte situaţii ca acelea relatate mai sus. „Eu am un singur caz, o pacientă care e reprezentant medical şi care mi-a spus că, din contră, vrea să nască