Numai pentru parastasul părintelui Arsenie Boca, sfântul Ardealului, gospodinele au făcut 5.000 de bucăţi, din sute de kilograme de varză şi orez
„Sărmălese” - aşa s-ar putea denumi gospodinele din comuna Viştea, căci la câte sărmăluţe fac an de an, aceste femei ar merita să aibă propria denumire. Prepararea sarmalelor a devenit o îndeletnicire en-gros la Viştea, pentru că an de an aici sunt răsucite în palme zeci de mii de foi de varză, umplute cu orez şi carne. Gospodinele s-au pus pe treabă ultima oară în ultimul weekend din noiembrie, pentru parastasul părintelui Arsenie Boca, dar şi pentru hramul Mănăstirii Berivoi. Dar cum praznicele şi hramurile bisericeşti sunt numeroase, localnicele ajung să gătească în fiecare an în jur de 26.000 de sarmale.
„Facem întotdeauna sarmale - cam 4-5.000”
Sătencele s-au întâlnit în bucătăria căminului cultural din localitate şi au adus cu ele dotări impresionante: 7 butoaie a câte 140 de kilograme de varză, 100 kilograme de orez, 100 de borcane de ciuperci, 50 de kilograme de soia şi 50 de litri de ulei. Provizia a fost realizată cu un singur scop: producerea a 8.000 de sarmale de post, pentru mănăstirile Prislop şi Berivoi. „Pregătim nişte sarmale pentru sfântul Părinte Arsenie care este sfântul Ardealului şi sfântul nostru de la Făgăraş. Noi avem o mare încredere şi nădejde în dânsul şi pentru parastasul părintelui şi de hramul sfintei mănăstiri de la Prislop, facem întotdeauna sarmale - cam 4-5.000 - şi le ducem pentru creştinii care merg la mănăstire să se împărtăşească de bucuria şi credinţa Părintelui Arsenie. Toată Viştea şi din alte sate participă cu bani sau cu alimente şi simte puterea Părintelui Arsenie. Tot acum am mai făcut sarmale pentru mănăstirea Berivoi, pentru Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Noi facem sarmale pentru aproape toate mănăstirile din Ţara Făgăraşului dar şi din