Romania risca sa nu mai fie tara “vedeta” din regiune pe masura ce alte state se gandesc sa implementeze masuri fiscale menite sa atraga investitorii straini, iar autoritatile locale incearca doar sa colecteze mai multe taxe prin largirea bazelor de impozitare.
Cota unica de 16% a reprezentat cel mai mare avantaj pe care Romania il avea, si continua sa il detina, pentru investitorii straini, insa acest lucru se poate schimba. Alte state din regiune, spre exemplu Ungaria, se gandesc sa introduca cota unica si sa faca concurenta Romaniei din punct de vedere fiscal, sustine Luminita Ristea, managing partner in cadrul Consulting R Group, membru Nexia.
“Cota unica este singurul avantaj pe care il are Romania, ultimul batalion care nu a fost atacat, dar riscam sa pierdem si acest avantaj pentru ca si alte state din regiune sau din Uniunea Europeana se gandesc sa aplice cota unica sau deja o fac”, afirma Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii, membru Nexia.
Dinu Petre a explicat ca desi autoritatile au efectuat in acest an 15 modificari prin legi si ordonante la Codul Fiscal pentru a creste unele taxe sau a extinde bazele de impozitare, nu s-au atins de cota unica.
Romania a pierdut un alt avantaj in vara acestui an, cand a decis majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Totusi, impredictibilitatea fiscala din Romania ii sperie si mai mult pe investitorii straini.
Citeste si articolul: Impredictibilitatea fiscala ii poate alunga pe cei care au investit in Romania.
Reprezentantii Nexia International in Romania au mai precizat ca, pe plan local, si procedurile legate de conformarea fiscala sunt extrem de complicate, iar durata de timp pe care companiile sunt obligate sa o aloce acestor proceduri este semnificativa.
Romania a ajuns anul trecut pe ultimul loc din Uniunea Europeana in functie de usur