Moartea celor patru copii şi a unui adult în apele Răutului îi lasă indiferenţi pe şefii instituţiilor care ar trebui să prevină astfel de tragedii. Responsabilitatea este pasată de la funcţionarii Agenţiei Apele Moldovei, la Primăria Vadul Leca şi, de aici, la Departamentul pentru Situaţii Excepţionale.
Tragedia de luni de la Vadul Leca, în urma căreia patru copii şi-au pierdut viaţa în timp ce se trăgeau cu sania pe gheaţa de pe Răut, îi lasă indiferenţi pe oamenii legii. În accident a murit şi un bărbat, tatăl a trei dintre copii. Autorităţile care ar trebui să-i informeze pe oameni despre pericolul din jurul apelor aruncă vina dintr-o parte în alta. Mai mult, pe o rază de câţiva zeci de metri în jurul lacului de acumulare Răut nu este instalată nicio pancartă care ar preveni pericolul de înec. Cu toate acestea, primarul din Vadul Leca spune că aceste măsuri au fost luate.
EDUCAŢI CU AFIŞE
„Sunt vreo două instalate pe stâlpii de lumină. Una e cam murdară, dar este!", a declarat Elena Cuşnir, primarul satului Vadul Leca. Oamenii legii din Teleneşti n-au demarat încă urmărirea penală legată de moartea celor cinci oameni. „Nu avem bază legală pentru a face acest lucru. Am văzut că în acea localitate sunt nişte afişe la Primărie prin care se informează populaţia despre riscul de înec", a declarat Mihai Begu, anchetatorul care se ocupă de caz.
Oficialii Departamentului pentru Situaţii Excepţionale şi Protecţie Civilă (DSE) susţin că, de două ori pe an, îi instruiesc pe primarii şi pe preşedinţii de raioane din zonele înconjurate de ape. „Autorităţilor locale li se citesc lecţii, după care edilii ar trebui să meargă în teritoriu ca să informeze populaţia despre riscurile de înec", a spus Liliana Puşcaş, ofiţer de presă la DSE.
AU UITAT DE PANCARTE
Reprezentanţii Agenţiei „Apele Moldovei" vin cu o altă scuză pent