Consilierul prezidenţial Alexandra Gătej a fost recrutată de Securitate în septembrie 1989, primind numele conspirativ "Florina".
Dosarul de reţea studiat de CNSAS arată că doamna Gătej ar fi trebuit să colaboreze în domeniul contrainformaţiilor economice, dar membrii Consiliului nu au identificat vreo informaţie oferită, astfel încât au pus verdictul de "necolaborare cu Securitatea".
Ştirea a trecut aproape neobservată, deşi doamna în cauză nu e oricine: după ’89, Alexandra Gătej a avut o ascensiune fulminantă în zona de business. Absolventă a Facultăţii de Cibernetică din cadrul ASE Bucureşti şi a Wharton University, Alexandra Gătej a început, din 1994, să lucreze pentru gigantul Unilever, primii ani în companie petrecându-i mai mult în străinătate ca manager în departamentele de cercetare şi marketing, iar în 2005 a devenit CEO al Unilever în regiunea Balcanilor, controlând opt ţări. A fost preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Americane, Am-Cham, şi membru al Consiliului Director al Aspen Institute România, organizaţie condusă de liderul PSD Mircea Geoană.
N-o cunosc personal pe doamna Gătej, dar oameni apropiaţi ei îmi spun că este un personaj foarte bine pregătit în management, care înţelege, în profunzime, procesele de natură economică. Are o legătură aparte cu SUA – începută, probabil, în perioada în care a lucrat vreme de trei ani ca jurnalist la "Europa liberă" – şi confirmată public chiar de actualul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein. În octombrie 2009, diplomatul amintit afirma cu voce tare: "numirea prietenei noastre Alexandra Gătej în funcţia de consilier prezidenţial demonstrează dorinţa celor care deţin puterea în România de a avea pe cineva care înţelege, cu adevărat, afacerile".
Pe scurt, profesional vorbind, doamna Gătej pare a fi o lumină, şi încă una care bate până dincolo de Ocean. N