Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, fost ofiţer de Securitate, n-a făcut poliţie politică. Decizia instanţei supreme este irevocabilă.Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) îi studiază dosarul lui Tiberiu Marc încă din 2008, când acesta şi-a depus candidatura pentru încă un mandat la şefia Consiliului Judeţean.
Potrivit raportului de activitate al CNSAS pe anul 2008, Marc a fost verificat în baza articolului 3, litera g, din Legea de deconspirare a Securității ca poliție politică. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) a contestat în instanţă cele constate de CNSAS. Cu toate acestea, în 19 martie 2010, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia şi a constatat calitatea de lucrător de Securitate a lui Tiberiu Marc.
Securist, dar nu torţionar
Preşedintele CJ a atacat decizia Curţii de Apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), iar recursul înaintat de Tiberiu Marc a fost acceptat de magistraţi. Confom informaţiilor primite de la Biroul de Relaţii cu Presa al ÎCCJ, magistraţii au respins cele constate de CNSAS şi au modificat, practic, sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost pronunţată ieri şi este irevocabilă.
Contactat astăzi de reporterul „Adevărul de Seară“, Tiberiu Marc n-a vrut să facă prea multe comentarii referitoare la soluţia de ieri a instanţei supreme. Totuşi, şeful administraţiei judeţene a precizat că sentinţa magistraţilor confirmă tot ceea ce a susţinut el în ultimii ani. „Eu n-am contestat niciodată calitatea mea de fost ofiţer de informaţii. Dar am spus tot timpul că nu am făcut poliţie politică şi că nu am întreprins acţiuni prin care să lezez, pe nedrept, pe cineva“, a explicat Marc.
CNSAS îşi menţine punctul de vedere
Motivar