Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, Crin Antonescu ar fi votat de 32% dintre români, Victor Ponta de 22%, în timp ce alți politicieni luați în calcul de sondajul efectuat de CCSB nu ar trece de 5%. Rezultatul nu e surprinzător. Gestionarea moțiunii de cenzură din octombrie, care a lipit imaginea eșecului de numele lui, nu avea cum să nu-l coste pe Victor Ponta. Și neinspiratul ”talent” de pamfletar nu puteau să-l readucă în frunte.
Chiar dacă a susținut, la rându-i moțiunea de cenzură, Crin Antonescu a avut abilitatea de a nu se arunca în zid cu capul, lăsând de înțeles că nu face altceva decât să utilizeze una dintre armele democrației. Am scris cu alte ocazii că, de fapt, nici liberalii și nici Antonescu nu și-au dorit cu adevărat ca moțiunea să treacă.
Aceste sondaje de opinie nu au însă o relevanță reală. La fel cum într-o cursă de maraton nimeni nu reține cine a condus plutonul primii 5, 10, 20 sau chiar 40 de kilometri. Cununa de lauri se acordă doar celui care trece primul linia de sosire. Iar dacă vreți un exemplu recent, din alt sport (fotbal), poți să conduci în tur cu 3-0 după o jumătate de oră și să fii egalat în al 7-lea minut al prelungirilor, iar în retur să pierzi calificarea în al 3-lea minut de prelungire (cum a pățit-o Steaua aseară cu Napoli).
Ordinea din pluton este irelavantă însă și dintr-un alt punct de vedere. Același sondaj de opinie arată că niciun politician (și nicio altă personalitate publică) nu reușește să adune un procent de 50% la capitolul încredere (doar Mugur Isărescu se află la limită, în marja de eroare, cu un coeficient de 49%). S-ar putea ca memoria să-mi joace feste, dar nu-mi reamintesc vreun sondaj de opinie care să fi înregistrat o asemenea stare de fapt: nicio persoană publică cu un coeficient de încredere de peste 50% (atenție, încrederea se poate manifesta față de mai