Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a spus că este bucuros de faptul că premiul Nobel pe care l-a primit în acest an asociază imaginea statului Peru cu "lucruri mai elevate", diferite de "loviturile de stat, catastrofele naturale şi violarea drepturilor omului" pentru care ţara sa este cunoscută, informează Mediafax.
"Acest premiu este un motiv de a ne simţi apreciaţi, noi, toţi peruanii, pentru că imaginea statului Peru este de acum asociată cu lucruri mai elevate decât cele pentru care Peru era cunoscut pe plan internaţional", a declarat scriitorul, miercuri, cu ocazia unui discurs pe care l-a susţinut la Lima.
Există "un alt Peru", un "Peru al visătorilor", cel "al folosirii verbului, al creaţiei unor forme artistice şi al unor personaje literare", a declarat Mario Vargas Llosa, aducând cu această ocazie un omagiu poeţilor şi scriitorilor peruani Cesar Vallejo, José Maria Arguedas şi Cesar Moro.
Cu toate acestea, "nu este uşor" să scrii într-o ţară ca Peru, unde "universul culturii este foarte restrâns, unde timp îndelungat scriitorii nu găseau edituri care să îi finanţeze şi nu beneficiau de o bună distribuţie a operelor lor", a adăugat scriitorul.
Din cauza acestei "confidenţialităţi", numeroşi scriitori peruani au fost recunoscuţi şi apreciaţi abia după ce au murit, a explicat Llosa.
Mario Vargas Llosa a primit, miercuri, un omagiu oficial în ţara sa natală, mai întâi la Casa literaturii din Lima, unde a fost vernisată o expoziţie cu operele sale, iar apoi la palatul prezidenţial, unde a fost decorat în cadrul unui banchet organizat în onoarea sa.
Autorul, care are dublă cetăţenie - peruană şi spaniolă -, a sosit luni în Peru, unde îşi petrece, ca în fiecare an, vacanţa de vară australă, declarând că, deşi este foarte obosit, resimte "o imensă dorinţă de a scrie", această activitate fiind întreruptă în ultimele luni de numero