Promisiunile făcute nouă înşine în noaptea dintre ani au cele mai mari şanse să fie respectate, acesta fiind momentul ideal să ne propunem o viaţă mai bună. Iar cum sănătatea este bunul tău cel mai de preţ, ce-ar fi ca de această dată, printre rezoluţiile de Anul Nou să incluzi şi câteva care privesc acest aspect?
La trecerea dintre ani, fiecare dintre noi ar vrea ca în anul care vine să fie mai sănătos, mai relaxat şi mai plin de vitalitate. Însă toate acestea pot rămâne la stadiul de dorinţă dacă nu există determinare şi dacă nu facem ceva concret în acest sens. De aceea, acesta este momentul perfect să îţi stabileşti rezoluţiile în ceea ce priveşte stilul tău de viaţă.
Un aspect important în tot acest demers sunt investigaţiile medicale. Aceasta deoarece orice boală este mai uşor de tratat dacă este depistată la timp. În plus, unele afecţiuni mai severe, precum hipertensiunea arterială, hepatitele B şi C sau glaucomul se manifestă doar într-un stadiu avansat, atunci când complicaţiile sunt mult mai dificil de controlat.
Singura cale de a evita aceste probleme este să respecţi recomandările medicului referitoare la periodicitatea cu care trebuie să faci investigaţiile medicale, aceasta fiind stabilită în funcţie de factori precum vârsta, sexul, istoricul tău medical şi stilul de viaţă.
Analize pentru toţi
Cel puţin anual, este bine să faci un set de investigaţii medicale de bază şi în mod special măsurarea tensiunii arteriale şi analizele de sânge. Acestea trebuie să includă măsurarea nivelului glicemiei, al colesterolului, măsurarea vitezei de sedimentare a sângelui (VSH), probele hepatice, măsurarea nivelului trigliceridelor, nivelului calciului, celui al sodiului şi al potasiului, măsurarea proteinei C-reactivă, a nivelurilor hormonilor tiroidieni şi a markerilor pentru hepatitele B şi C.
Cu aceeaşi peri