Proiectul privind reorganizarea unităţilor medicale înaintat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa a fost aprobat de Guvern.Medicii de la Secţia Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Târgovişte spun că îşi vor da demisiile dacă sunt obligaţi să mute serviciul de gardă la Ochiuri, la 20 de kilometri de oraş.
Cinci unităţi medicale cu tradiţie în judeţul Dâmboviţa şi-au pierdut personalitatea juridică. Printr-o hotărâre de guvern luată miercuri, Spitalul Municipal Târgovişte, Spitalul de Psihiatrie Ochiuri, Centrul de Sănătate Voineşti, Centrul de Recuperare Neuromotorie Gura Ocniţei şi Sanatoriul TBC Moroieni devin secţii externe ale Spitalului Judeţean din Târgovişte. Decizia trebuie aplicată până la 1 ianuarie 2011.
Măsura nemulţumeşte atât cadrele medicale, cât şi pe unii reprezentanţi ai autorităţilor locale. Primarul comunei Voineşti, Gabriel Sandu, consideră că decizia face praf autonomia locală. “Spitalul de la Voineşti a fost dintotdeauna al nostru, al celor care locuiesc pe Valea Dâmboviţei. L-am întreţinut cum se cuvine, nu are datorii”, ne-a declarat Gabriel Sandu.
Bolnavii psihic sunt discriminaţi
În momentul de faţă, PrimăriaVoineşti se judecă cu Guvernul României şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Instanţa trebuie să stabilească cine este proprietarul de drept al Spitalului din Voineşti. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu stupefacţie a primit vestea desfiinţării şi dr. Mariana Săvulescu, directorul Spitalului de Psihiatrie de la Ochiuri.
“Trebuie să vedem ce se întâmplă, ce se urmăreşte. Oricum, nu este bine ca un spital de o asemenea importanţă să fie desfiinţat. Pentru condiţiile de la Ochiuri, pentru asistenţa medicală acordată bolnavilor, am fost apreciaţi până dincolo de hotarele ţării. Este un spital unic în România, prin dotări şi profesionalism”, susţine Maria Săvulescu. Situaţia pare cu