Trecerea la standardele internaţionale de evaluare a adus un plus de 2,4 miliarde de lei (560 mil. euro) activelor Fondului Proprietatea care au urcat până la 15,9 miliarde de lei (3,7 mld. euro) la finele lunii noiembrie.
Valoarea activului net pe acţiune, unul dintre principalele repere pentru investitori, a ajuns la 1,15 lei, cu doar două luni înaintea listării la Bursa de Valori Bucureşti.
Valoarea fondului este astfel cu aproape 18% mai mare faţă de luna precedentă, când activele erau evaluate la 13,5 mld. lei (3,14 mld. euro), acea evaluare fiind făcută pe vechile reguli impuse de CNVM, care se aplică şi în cazul SIF-urilor. Valoarea activelor nete ale Fondului este dată de valoarea însumată a celor 83 de companii din portofoliu, dintre care doar 28 sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. Restul de 55 sunt societăţi închise.
Cum bursa a scăzut cu peste 3% în noiembrie, iar cea mai mare parte a participaţiilor listate din portofoliu s-au depreciat, avansul de aproape 18% în active nete se datorează modului diferit de evaluare a participaţiilor deţinute la companiile nelistate.
Potrivit noilor standarde, valoarea participaţiilor listate din portofoliul Fondului a fost calculată în baza preţului acţiunii din ziua pentru care se efectuează calculul activelor (respectiv 30 noiembrie). Spre deosebire de standardele folosite anterior care luau în calcul preţul mediu ponderat calculat în ultimele 90 de zile al acţiunilor celor 28 de companii listate. În luna noiembrie, principalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, s-a depreciat cu 3,26%, în timp ce indicele BET-NG, care reflectă evoluţia acţiunilor din sectorul energetic, a pierdut 2,5%.
Companiile nelistate din portofoliul Fondului au fost evaluate fie pe baza capitalului propriu al emitentului extras din ultima situaţie financiară a acestuia (fără aplicarea vreunui discount in fu