Nu pot uita perorațiile celui care-mi explica înfierbântat că ori cum au fost vremurile, ori ce s-a întâmplat, intelectualul “a fost mereu cu Vodă”. Asta pentru simplul motiv că el fusese cu Vodă; se supărase pe Vodă că nu-i dăduse chiar cât se așteptase să-i dea; îi dăduse lui Vodă cu flit; Vodă îl lăsase în boii lui până l-a încercuit bine foamea și acum făcea șpagatul între flituirea lui Vodă – dimineața, în baie când se bărbierea, și pupatul labei lui Vodă – tot restul zilei.
Autor de “ode” și el, Ion Barbu “cântă” pe altă voce. Fără patimă, fără nici un partis pris, fără nici un interes în afara celui de a ne ajuta să râdem, din când în când, ca să nu plângem tot timpul.
Deschideți cu încredere link-ul de mai jos. Singura virusare la care vă expuneți este înțelegerea diferenței între o lume de râs și una de plâns à la Barbu.
oda la voda
***
Iată şi oda ce a inspirat titlul ”cântării” lui Ion Barbu. Ea aparţine lui Şerban Foarţă. În următorul transport ce-mi va sosi de la Timişoara se va afla şi Odă la Vodcă, scrisă pe timpul unui interimat celebru intrat în istorie sub numele de cod ”Vodcăroiu”.
ODĂ LA VODĂ
„Mândră corabia, meşter cârmaciul!”
(Zaharia Stancu, citat din memorie)
Când mătură gabia
vreun val mai dibaciu,
el scoate prompt sabia
sau pune gârbaciul
pe valul ce,-n rabia
lui, cere haraciu
în vieţi şi, ca scabia,
se ţine de vraciul
destoinic ce, àbia,-i
stopase ravagiul…
Mândră… ş. cl.
Eu nu pronunţ àbia,
ci-abià, – dar gârbaciul
rimării în -àbia
mă schimbă-n cârpaciu
nedemn de corabia
pe care cârmaciul
o ia din Corabia
şi-o duce, robaciu,
până hăt în Arabia, –
ca turma lui, baciul…
Mândră… ş. cl.
Thàlatta,-n rabia
ei, a naufragiu
îşi cască larg labia @