Majoritatea primăriilor din județ nu au cheltuit bani pentru asomatoare și spații speciale de sacrificare. Fără alternativă, oamenii rămân la metoda tradițională, iar inspectorii sanitar-veterniari sunt nevoiți să renunțe la amenzi.
Legea europeană interzice sacrificarea porcilor în gospodărie și prevede sancțiuni contravenționale cuprinse între 100 și 300 de lei. Cu toate astea, în Mehedinți, porcul de Crăciun se taie tot conform tradiției: în propria curte, cu cuțitul și „pârlit” la foc de paie.
„Eu așa sunt învățat din strămoși, porcul se taie cu cuțitul, se pârlește, se curăță și se tranșează. Apoi facem pomana porcului și băgăm carnea în beci, pentru masa de sărbători. Nici nu știu exact cum arată aparatul ăla și sincer, nu sunt de acord cu această lege”, ne-a spus Emil Ursache, un locuitor din Breznița de Ocol.
Fenomenul pune în încurcătură instituțiile din județ. Inspectorii sanitar-veterniari închid ochii, pentru că nu pot amenda întreaga populație rurală, mai ales că primăriile nu dispun de asomatoare, iar oamenii nu au alternativă.
De altfel, DSVSA a anunțat că nu va acorda amenzi în aceste cazuri.
„Deși noi am popularizat legea, aceasta este foarte greu de aplicat, întrucât primăriile nu achiziționează asomator și nu amenajează spații pentru sacrificare. În plus, e destul de greu să schimbi principiile unui om din zona rurală, obișnuit cu tradițiile moștenite. Se lucrează deja pentru găsirea unor soluții, iar pe viitor, probabil că vom soma primăriile să pună la dispozițșia cetățenilor asomatoare și spații propice”, ne-a spus Adriana Ganea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Mehedinți.
Patru asomatoare în județ
În momentul de față, în Mehedinți există doar patru astfel de asomatoare, câte unul la primăriile Strehaia și Baia de Aramă și două la primăria Drobeta Turnu Severin, folosite în special la sacrificarea mieilo