Restricţiile aplicate Băncii Centrale Europene în a cumpăra obligaţiuni ale statelor euro foarte îndatorate ar putea fi relaxate
Liderii UE, reuniţi în ultimul Consiliu European al anului 2010, au căzut de acord să facă permanent Mecanismul European de Stabilizare Financiară (EFSF), dar au cedat în faţa opoziţiei ferme a Germaniei privind mărirea fondului de 750 miliarde euro aflat la dispoziţia acestuia.
EFSF nu va mai avea caracter temporar, fiind iniţial programat "să expire" la 30 iunie 2013, iar banii vor fi utilizaţi mai "flexibil", potrivit agenţiei Bloomberg. În loc să se aştepte până în ultima clipă - cum a fost cazul creditării Irlandei cu 85 miliarde euro la 28 noiembrie - se va acţiona mai de timpuriu.
Aceasta ar însemna o mai largă libertate de mişcare pentru Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a cumpăra obligaţiuni emise de mari datornici ai Eurozonei precum Spania şi Portugalia.
Un amendament care trebuie ratificat până la 1 ianuarie 2013
Amendamentul la Tratatele UE asupra căruia s-a convenit la Bruxelles este următorul: "Statele membre a căror monedă este euro pot crea un mecanism de stabilizare care să fie activat dacă este indispensabil a păstra stabilitatea zonei euro în întregul ei. Acordarea oricărei asistenţe financiare solicitate va fi supusă unei condiţionalităţi stricte".
Până la 1 ianuarie 2013, cele 27 de state UE trebuie să ratifice prevederea care este un pas dintr-un "proces lung" de edificare a unei politici economice comune în UE, a declarat, vineri, cancelarul german Angela Merkel.
0,8%
a fost creşterea euro, ajungând la 1,3345 USD, vineri dimineaţa, după anunţarea acordului de principiu la care s-a ajuns în Consiliul European
Restricţiile aplicate Băncii Centrale Europene în a cumpăra obligaţiuni ale statelor euro foarte îndatorate ar putea fi relaxate
Liderii UE, reun