Mierea nu e aur curat doar inainte de culcare sau in cafea, ca si indulcitor sau sursa de energie. Beneficiile ei sunt fara limite, fiind un aliment complet ce contine antioxidanti, carbohidrati si o serie de vitamine si minerale ce ajuta in multe dintre neplacerile de zi cu zi.
Mierea consta in 17 - 18% apa, cu cat este mai uscata, cu atat mai buna din punct de vedere calitativ, conform Suite101.com. In proportie de 80 - 84% consta in carbohidrati, fiind mai dulce decat zaharul gratie cantitatii mari de fructoza (38,5%). Totodata, contine glucoza in proportie de 31%, dar si maltoza sau sucroza.
In rest, mai putin de 2%, consta in vitamine si minerale, polen si proteine. Vitaminele si mineralele difera in functie de florile vizitate de albine, dar de obicei se regasesc Vitamina B, tiamina, riboflavin, niacina si aminoacizi. Printre minerale se numara magneziul, calciul, manganul, cuprul, fosforul, zincul si potasiul.
Nu e de mirare de ce mierea este folosita in multe moduri, de la tratarea afectiunilor gatului si pana la tusea persistenta. Ajuta si digestia, ameliorand atat constipatia, cat si diareea. Ulcerul se vindeca mai repede daca se consuma miere, iar sistemul imunitar are numai de castigat.
Enzimele din miere, laolalta cu antioxidantii, vitaminele si mineralele, ajuta organismul sa lupte cu bolile si alergiile. Zaharul are exact efectul opus, scazand performantele sistemului imunitar.
Ideala in tratarea ranilor, dar si pentru rinichi sau circulatie
Toata mierea contine antioxidanti, insa cea mai intunecata la culoare este si mai bogata din acest punct de vedere.
Fiind o sursa de carbohidrati simpli, mierea creste performantele sportivilor si rezistenta muschilor, ajutand la recuperarea ulterioara a acestora si la o functionare optima intr-un timp mai scurt.
Avand pr