Administratorii pensiunilor din jurul mănăstirilor includ în pachetele lor pelerinaje scurte la lăcaşurile de cult.
Dacă de Revelion nu duc lipsă de clienţi, operatorii de turism trebuie să găsească soluţii pentru a-i face pe români să-şi cheltuiască banii pe sejururi de Crăciun. Printre variantele propuse se numără şi scurte vizite la mănăstirile din Ardeal.
Mănăstirea Râmeţ din Munţii Apuseni este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din România. Prima atestare datează din anul 1376.
Turiştii care nu vor să se îndepărteze prea mult de Alba-Iulia pot opta pentru pachete turistice care includ excursii la Cheile şi Mănăstirea Râmeţ. Un sejur de trei nopţi şi patru zile cu demipensiune, pomana porcului şi cină festivă de Crăciun costă 640 de lei/persoană.
Pentru o noapte de cazare cu mic dejun şi cină la o pensiune de trei stele din Teiuş, în perioada Crăciunului, clientul va plăti 130 de lei. Preţul este valabil doar dacă el se va caza pentru cel puţin trei nopţi.
Pentru copiii care vor dormi într-un pat suplimentar în camera părinţilor se achită un cost suplimentar de 55 de lei. Dacă micuţii vor dormi în pat cu părinţii, tariful scade la 35 de lei.
Grupurile mari ies mai ieftin
Amplasată la 14 kilometri de Târgu-Mureş, Mănăstirea Recea a fost ridicată în 1991, însă atrage anual numeroşi pelerini.
Pensiunile din jurul municipiului Târgu-Mureş oferă pachete de Crăciun la tarife de la 250 de lei/persoană. De Revelion, acestea pornesc de la circa 400 de lei/persoană. Cu această sumă poate fi închiriată integral o vilă cu o capacitate de cazare de zece locuri, situată în Sâmbăta de Sus din Făgăraş. Aici, turiştii se pot reculege la Mănăstirea Brâncoveanu.
Grupurile numeroase pot alege pensiuni cu mai multe locuri de cazare. De exemplu, o vilă care dispune de 1