Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Bruxelles, că a avut o intervenţie în Consiliul European în care a susţinut că România nu acceptă crearea de obligaţii suplimentare pe tema Schengen.
„România consideră că şi-a îndeplinit obligaţiile din tratatul de aderare, tratat care este parte a aquis-ului comunitar nu doar pentru România, cât şi pentru statele membre", a declarat Băsescu. Introducerea de condiţionalităţi noi, în ultima clipă, fără ca aceastea să fie parte a Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, a dreptului european „crează un precedent inacceptabil pentru România, dar şi pentru întreaga Uniune", a susţinut Băsescu în Consiliul European care s-a încheiat astăzi la prânz.
Şeful statului le-a spus liderilor europeni că aderarea României la spaţiul Schengen este importantă pentru români "pe deplin îndreptăţiţi să se bucure de acelaşi tratament precum semenii lor" din Uniunea Europeană şi nu pentru că aşa aleg ei ci pentru că aşa rezultă din tratatul de aderare.
Mecanismul de Verificare pe justiţie nu e în tratat
Cea mai mare supărare a preşedintelui Băsescu este însă invocarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie. Franţa, Olanda şi Germania - inclusiv lideri ai PPE din aceste ţări - au cerut amânarea aderării României la spaţiul Schengen pentru că reformele lente în justiţie ar afecta colaborarea cu poliţia - instituţie aflată în evaluare în dosarul Schengen.
„Mecanismul şi aderarea la spaţiul Schengen sunt procese diferite. Nu trebuie ca, din raţiuni politice, să prejudiciem aceste procese", a spus Băsescu. El a insistat asupra faptului că în tratatul de aderare a României la UE nu există nicio referire la mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie. "Dacă acest mecanism va fi deturnat pentru a folosi unor interese politice pe termen scurt nu sunt sigur că vom conti