Foto: Victor Stroe / Jurnalul Naţional Ziua de 20 decembrie a calendarului ortodox îi este închinată Sfântului Ignatie. Despre Ignat, o divinitate cu totul aparte în calendarul popular, sunt multe poveşti şi legende. Una dintre ele spune că sfântului îi plăcea să meargă din casă în casă şi, după ce era ospătat de gospodari după cum cerea datina, lăsa în gospodărie un obiect nou. Aşa se face că într-una dintre zile unul dintre oameni a găsit în bătătură un porc dolofan despre care nu ştiuse nimic până atunci. Ignat l-a sfătuit să taie porcul şi din el să facă bucate pentru copii. Tradiţia împământenită spune ca la 20 decembrie să se taie porcii de prin gospodării, pentru ca din mâncărurile acestea de soi să se înfrupte cu toţii de Crăciun.
ECOagrIS. Produse tradiţionale precum preparate din carne, prăjituri de casă, miere, produse naturiste, suplimente nutritive naturale sau siropuri naturale sunt doar câteva dintre „ingredientele” ECOagrIS.
În perioada 17-19 decembrie 2010 îşi va deschide porţile cea de-a treia ediţie a Târgului naţional de produse ecologice şi tradiţionale organizat de Bioma Agro Ecology Co, eveniment ce se desfăşoară la Parohia Bisericii Toma Cozma din Iaşi. Pe lângă produsele tradiţionale şi ecologice, vizitatorii îşi mai pot procura produse de îngrijire corporală, detergenţi şi soluţii bio pentru curăţenie, ambalaje eco, dar şi inputuri autorizate pentru agricultura ecologică. Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută de un concert de colinde susţinut de două grupuri corale formate din copii şi tineri care au absolvit cursul gratuit de învăţare a colindelor organizat de Biserica Toma Cozma şi va culmina cu venirea lui Moş Crăciun, nelipsit an după an din parohia părintelui Mihai Mărgineanu.
Festivalul ciocolatei. După ce aţi degustat din delicioasele mâncăruri şi din vinurile româneşti, trebuie musai să mergeţi să