Liderii celor 27 de ţări membre UE au aprobat, la summitul din 16-17 decembrie, mecanismul financiar de salvare si stabilizare a euro. Decizia va reprezenta o schimbare radicală pentru Europa, a explicat şeful Executivului european, José Manuel Barroso.
Pentru intrarea în vigoare a mecanismului, va fi nevoie ca articolul 136 din Tratatul de la Lisabona să fie modificat şi apoi aprobat de statele membre.
„Statele membre a căror monedă naţională este euro pot crea un mecanism de stabilitate care va fi activat în momentul în care este indispensabil să se procedeze aşa pentru a proteja moneda euro ca întreg. Mecanismul prevede ca asistenţa financiară să se ofere statelor numai dacă acestea respectă nişte condiţii stricte" - este textul amendamentului.
Intervenţie pe schengen
Mecanismul de urgenţă ar trebui să intre în vigoare în 2013, dar nu va fi activat decât ca o „ultimă soluţie" şi „sub condiţii stricte", aşa cum a insistat Germania. Cancelarul Angela Merkel a dorit şi ca fondul de urgenţă temporar pentru zona euro să rămână la actuala sa valoare, de 440 de miliarde de euro, considerată insuficientă de state ca Spania şi Belgia.
La summit, preşedintele Traian Băsescu a avut o intervenţie în care a susţinut că România nu acceptă crearea de obligaţii suplimentare pe tema Schengen.
Introducerea de condiţionalităţi noi, în ultima clipă, fără ca acestea să fie parte a Tratatului de aderare a României la UE, a dreptului european „creează un precedent inacceptabil pentru România, dar şi pentru întreaga Uniune", a susţinut Băsescu.