Mai avantajoase în unele cazuri decât depozitele clasice datorită dobânzii calculate și virate lunar în contul clientului, conturile de economii și-au văzut diminuate anul acesta bonificațiile.
Clienții care vor să acceseze astfel de produse trebuie să dispună de o sumă minimă, care variază de la bancă la bancă. În unele cazuri, în funcție de valoarea depusă se poate aplica un procent de dobândă mai mare. La Banca Românească, spre exemplu, pentru a deschide conturi de economii sunt necesare sume de 1.000 lei, 250 euro sau 250 dolari. La Millennium Bank, suma minimă pentru deschiderea unui cont de economii este de 300 lei, respectiv 100 euro.
Clienții pot păstra sumele disponibile și pe termen foarte scurt, beneficiind în același timp de o dobândă calculată zilnic la sold. Se pot efectua oricând depuneri/retrageri noi din acest cont, precum și transferuri din și către contul curent deținut de client, fără a afecta dobânda (clientul primește în continuare dobânda la sumele rămase în cont).
În plus, este posibilă efectuarea de transferuri între conturile de economii și contul curent, si chiar setarea de Standing Order pentru plăți și transferuri regulate, după cum susțin reprezentanții BCR.
Dobânzi în cădere liberă
Pentru conturile de economii în lei, dobânzile variază între 5% (la BCR și Unicredit) și 7,75% (la Intesa Sanpaolo). Pentru un cont de economii deschis la Alpha Bank sau Millennium, clientul primește o dobândă de 7%. Deținătorii conturilor de economii în euro pot primi o dobândă de 3,5% la Intesa Sanpaolo, 3,25% la Alpha Bank. Cele mai mici dobânzi se înregistrează la Unicredit (1,5%), Procredit și BCR (2% - în medie).
Comparativ cu nivelul de la începutul anului curent, dobânzile sunt mai mici, acest lucru văzându-se cel mai clar la dobânzile conturilor în lei. Spre exemplu, Alpha Bank a avut în ianuarie o dobândă de