80 de milioane europeni sunt ameninţaţi de sărăcie iar peste 8 la sută din populaţia UE nu are acces la resurse de bază. Datele au fost prezentate de Eurostat - Biroul European de Statistică. Prin urmare, Uniunea Europeană a venit cu o nouă strategie prin care 20 de milioane de oameni ar urma să scape de sărăcie până în 2020.
Obiectiv ambiţios în condiţiile în care un sfert din populaţia Uniunii Europene era ameninţată de sărăcie sau excludere socială. Datele se regăsesc într-un studiu publicat de Eurostat şi care analizează situaţia din spaţiul comunitar de acum doi ani.
Cele mai multe persoane aflate în pragul sărăciei sunt din România, Bulgaria şi Letonia. Acestea aveau un venit situat sub pragul lor naţional al sărăciei, luând în calcul inclusiv ajutoarele sociale.
Sărăcia atinge nu doar noile state membre ci şi ţări puternice ale Uniunii. Astfel, în Franţa peste 13 la sută din populaţie e ameninţată de sărăcie în timp ce în Germania procentul trece de 15. Procente mai ridicate se înregistrează în Spania, aproape 20 la sută, Italia şi Marea Britanie - aproape 19 procente.
Comisarul european pentru afaceri sociale Laszlo Andor explică: "astăzi peste 80 de milioane de persoane trăiesc în Uniunea Europeană sub riscul sărăciei. 1 din 5 tineri europeni nu-şi găseşte o slujbă, ceea ce creşte posibilitatea unei exluziuni sociale pe termen lung iar 1 din 10 angajaţii tineri trăieşte în sărăcie. Copiii în particular, tinerii, imigranţii, cei în vârstă dar şi alte grupuri vulnerabile trebui să facă faţă diverselor provocări. Peste 20 de milioane de copii trăiesc astăzi sub riscul sărăciei în Uniunea Europeană".
În plus, 42 de milioane de europeni se aflau, în 2008, în situaţia unor lipsuri materiale grave, condiţiile de trai fiind limitate de o lipsă a resurselor. Mai exact aceste persoane nu îşi permit să îşi achite facturile, să îşi î