Produsele structurate și titlurile de la sistemul alternativ de tranzacționare atrag tot mai mulți investitori. BVB se pregătește și de lansarea instrumentelor cu active în sectorul imobiliar.
Piața produselor structurate de la BVB a depășit un milion de unități certificate tranzacționate la sfârșitul lunii trecute. Produsele structurate au fost lansate în iulie, iar singurele titluri tranzacționate sunt certificatele emise de Erste Group Bank AG și Raiffeisen Centrobank AG.
Interesul pentru instrumentele derivate de la BVB crește și pe măsură ce bursa lansează tot mai multe produse. Tot la finele lunii trecute, Consiliul Bursei a decis să înceapă demersurile necesare introducerii Real Estate Investment Trusts (REITs) pe piața reglementată. Aceste produse denumesc generic companiile care investesc în proprietăți imobiliare, dar și instrumentul în sine. Se disting astfel trei tipuri de REITs: Equity REITs, companii care investesc în proprietăți imobiliare, iar principalul venit este obținut din chirii sau leasing, Mortgage REITs, companii care se ocupă de investiții și deținerea de ipoteci și care dau împrumuturi imobiliare sau achiziționează ipoteci, iar veniturile provin din dobânda pe care o primesc, și Hybrid REITs, care combină strategiile anterioare, adică investesc în proprietăți, dar se ocupă și cu finanțarea împrumuturilor ipotecare. Având în vedere situația de criză prin care trece sectorul imobiliar, demersul BVB pare a fi nepotrivit, însă este preferabil să ai instrumentul la dispoziție pentru momentul în care piața se va stabiliza.
Banca Comercială Română conduce în topul intermediarilor pe segmentul produselor structurate, valoarea din primele 11 luni fiind de 35,2 milioane lei și o cotă de piață de 46%. Pe locul secund se află Raiffeisen Capital & Investment, cu 7,8 milioane lei și o cotă de 10,3%.
Daimler la BVB @N