Fosta uzină Electroputere, cunoscută pe vremuri pentru locomotivele fabricate aici, spune adio producţiei care a consacrat-o în lume, în favoarea motoarelor electrice pe care piaţa le cere. La acest segment, compania este „cel mai puternic producător din sud-estul Europei“. Electro se va ocupa de service pentru locomotive.
Considerată odinioară uzina de reper pentru industria craioveană, Electroputere pierde brandul care a consacrat-o: locomotivele „made in Craiova“. Odată ce căile ferate din lume s-au modernizat, iar ale noastre au rămas în paragină, nu are cine să mai cumpere locomotive produse la Electroputere Craiova. Sau nu a putut Electroputere să ţină pasul cu vremurile. Ce-i drept, nici fabrica nu s-a putut adapta cererii de pe piaţă, astfel că producţia de locomotive în fabrica din Bănie a intrat în derizoriu. Ar fi fost frumos să aflăm că trenurile de mare viteză ale francezilor, englezilor sau altor naţii s-au fabricat la Craiova, dar, din păcate, nu este aşa. Privatizată în 2007 cu arabii de la Al Arrab Contracting Company, Electroputere a disponibilizat din personal şi şi-a restrâns treptat activitatea.
Adio locomotive la Electroputere!
Electroputere a închis un capitol important din viaţa companiei - fabricarea de locomotive - şi, fiind o companie privată 100%, proprietarii se axează pe ceea ce piaţa cere: transformatoare şi motoare de mare putere. „La Electroputere se vor construi în continuare motoare electrice, pentru că asta ne cere piaţa, iar la fabrica de locomotive ne ocupăm doar de service pentru locomotive“, a precizat, zilele trecute, directorul executiv al Electroputere, Adrian Dumitriu. El a spus că fabrica ar putea produce, în continuare, locomotive, dar că în regiune nu prea există clienţi solvabili. Directorul Electroputere a precizat că fabrica din Craiova nu mai poate lucra cu CFR, din cauză că este un