Homeopatia a apărut în sec. XVIII şi s-a dezvoltat ca o tehnică terapeutică distinctă sub influenţa teoriei cunoaşterii şi a metodologiei recomandate de Francis Bacon, în Novum Organum. Fondatorul homeopatiei moderne este considerat Christian Friedrich Samuel Hahnemann, medic german născut în 1775, care a expus noua idee terapeutică în lucrarea Organon der Rationnellen Heilkunhe (Metoda meşteşugului vindecării raţionale). Preocupat de a găsi o terapeutică eficientă pentru afecţiunile contemporane lui, Hahnemann a revalorizat principiul „Similia similibus curantur“, cunoscut din Antichitate şi expus în opera lui Hipocrate, şi a experimentat ulterior pe el însuşi efectul a zeci de substanţe, alcătuind, pe baza observaţiilor făcute, „patogeneziile“ acestora. (...)
Publicitate Homeopatia, ca şi medicina clasică, pleacă de la premisa că boala implică o cauză şi un substrat – teren. Dar, spre deosebire de aceasta, care s-a axat aproape exclusiv pe studiul cauzei din care derivă apoi terapia, homeopatia s-a orientat spre tratament, aprofundând studiul terenului, al semnelor care indică starea de boală şi al totalităţii simptomelor pe care bolnavul le prezintă. Totodată, homeopatia a aprofundat experimentarea substanţelor medicamentoase pe omul sănătos, identificând simptomele psihice şi reacţia salutară a acestora, ceea ce a condus la o terapie reacţională şi la un tratament individualizat, opus terapiei cauzale şi tratamentului standardizat promovat de alopatie. (...) Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Homeopatia a apărut în sec. XVIII şi s-a dezvoltat ca o tehnică terapeutică distinctă sub influenţa teoriei cunoaşterii şi a metodologiei recomandate de Francis Bacon, în Novum Organum. Fondatorul homeopatiei moderne este considerat Christian Friedrich Samuel Hahnemann, medic german născut în 1775, care a expus noua idee tera