Poliţiştii sunt consideraţi oameni descurcăreţi. Ei ştiu să se orienteze în viaţă şi, indiferent de poziţia în sistem, îşi gestionează cercul de relaţii într-o manieră în general productivă. La nivel structural, reformele îşi ating destul de greu scopul, tocmai din cauza sistemului de funcţionare al Poliţiei şi, mai ales, din cauza personalizării excesive a proiectelor de reformă.
Au existat în ultimii ani proiecte marca Dudu Ionescu, Ioan Rus, Vasile Blaga şi acum, iată, Traian Igaş. La nivelul Poliţiei, Fătuloiu, Gheorghe Popa, Petre Tobă şi, cel mai probabil, în curând Liviu Popa, noul Inspector General, şi-au pus semnătura pe vrafuri de documente de restructurare. Unele au fost impuse de Uniunea Europeană, altele de luptele de culise din MAI, uneori chiar de bătălii cu miză politică internă. Cel mai greu a fost de găsit o formă de continuitate, o viziune care să dea coerenţă în Poliţie în special şi Interne în general.
Până la venirea crizei, sutele de milioane de euro de la UE şi alte câteva sute de milioane de euro de la bugetul de stat au crescut rapid standardele de dotare a poliţiştilor. Vârful a fost atins de celebrul Logan de 80.000 de euro, care era dotat cu un laptop indestructibil, pe care nici şenilele unui tanc nu îl puteau afecta. De la Logan par să fi început toate. De atunci, planurile de dotare a Poliţiei au fost frânate, a început să scadă şi nivelul salarizării, au fost tăiate şi primele.
De când au stârnit mânia prezidenţială, dând cu caschetele de gardul Cotroceniului, poliţiştii nu mai au loc lângă preşedinte. Nici în coloana oficială, nici lângă structurile care şi-au făcut restructurări. Vasile Blaga, cel care îndrăznea să nu dea oameni afară nici pentru a face reformă şi nici pentru că au protestat la Palat, a demisionat. A lăsat locul lui Traian Igaş, cel care declară că este pregătit să îşi asume o nouă reformă la Int